2009-02-26

Vem är din storebror?

Året är 2084, sedan länge är Roger Wallis blommor och Fredrick Federley glömda. Ett nytt samhälle har formats efter stormarna runt år två tusen. Varje steg du tar, alla betalningar, alla brev som skickas och alla samtal över telefon eller internet registreras, övervakas och kartläggs... men av vem? Är det Google, Facebook, EU, USA, Visa, SONY eller SÄPO som håller ett vakande öga på dig år 2084?
I George Orwells framtidsskildring 1984 var det samhällets fyra stora myndigheter som kontrollerar och övervakar allt du gör. Men i vårt samhälle är det inte framförallt myndigheterna som håller sitt öga på oss det är istället dom stora kommersiella krafterna som får inflytande över oss. Google samlar information av alla spår du lämnar efter sig på internet och skräddarsyr sedan reklam som passar just dig. Facebook och andra sociala applikationer får dig att dela med dig av dina mest privata bilder och samtal, helt frivilligt. Övervakningskameror på din arbetsplats, på ICA och på gatorna utanför puben ser dig hela dagarna. Snifferprogram på ditt jobba övervakar dig så att du inte sitter och bloggar på arbetstid. Nu har också vår regering gjort det möjligt för dom stora produktionsbolagen att få tillgång till information om allt du gör på internet. Staten är idag en handlingsfattig ja-sägare till medieindustrins lobbyverksamhet. Man skulle ju kunna hoppas på att Sverige var modigt nog att sticka ut hakan och gå mot strömmen. Men i dagens globala samhälle är det nästan omöjligt att välja att göra saker på ett annat sätt än resten av världen. EU och andra stora samarbeten och avtal sätter press på länderna att följa samma regler. Men trots detta tycker man att Sverige skulle våga vara lite modigare, men näe, vår regering består i huvudsak av fegisar.
Detta visar sig också såklart i rättegången mot Pirate Bay, här har Sverige vikt sig för påtryckningar från de stora produktionsbolagen i väst. Många har kallat det ministerstyre och med tanke på hur illa förberedd Roswall är så tror jag nästan att det är en protest från hans sida. Han vill helt enkelt inte vinna den här rättegången. I vilket fall som helst så framgick det med all tydlighet då Roger Wallis vittnade att hela rättegången är ett fiasko och att det är vetenskapligt bevisat att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad försäljning av skivor och film.

För att vi inte ska hamna i Orwells framtid måste vi kräva ett privatliv utan övervakning, en upphovsrättslag som inte gör all tonåringar till ekonomiska brottslingar och att vår egen stat har makt att bestämma över sig själv.



No comments: