2009-01-18

Imorgon är det Sten Stures ben

Det verkar som denna fantastiska högtid är på utdöende, och utdöende saker måste räddas. Sten Stures ben är dagen då man minns hur Sten Sture den yngre blev träffad av en dansk kanonkula som krossade hans ben. Det var vid slaget på Åsundens is vid Bogesund som detta tragiska hände. Det var här som Sverige förlorade kriget mot dansken som gjorde att Kristian Tyrann kunde återta makten över Sverige Denna dag ska man tänka på den unge Sten Sture som gick detta sorgliga öde till möte. Men egentligen handlar inte dagen om att hylla någon död kung, utan snarare en ursäkt att få kasta snöboll och äta chokladbollar.
Just den 19 januari ska man nämligen kasta snöboll helst ska man göra det på följande sätt: Två lag med var sin bas där det gäller att träffa kungen i motståndarlaget. Den som är kung måste deltaga i striden och får inte sitta och fega bakom skydd. Den som blir träffad på någon av benen måste retirera till sin bas och om kungen blir träffad så vinner motståndarlaget en poäng (eller hela spelet beroende på vad man kommer överens om). Det är ett mycket spännande sätt att leka snöbollskrig på som har klara historiska kopplingar.
När man sedan har varit ute ock lekt i snön hela dagen så får man komma in och äta "danska kanonkulor. Detta är helt vanliga chokladbollar så klar och det smakar utmärkt till kall mjölk eller varför inte kaffe?

Nu när jag skrivit detta ska jag ställa mig i köket och rulla chokladbollar till morgondagens fest. Hoppas så många som möjligt gör det samma så att vi inte förlorar denna högtid.

2 comments:

Anonymous said...

Inte firades denna högtid i Skåne! Kristian Tyrann kallades av danskar och skåningar för Christian den store(uttalas "krischan"). Fortfarande när jag gick i skolan i sydöstra skåne på 70talet lärde vi oss att kalla honom så istället för tyrann! Vi firar inte att dansken fölorade slaget inte! ;-)

Unknown said...

Det var ju dansken som vann slaget. En teori är att Sten Stures ben är en dansk högtid från början som spridit sig från skåne upp till småland där jag firade den när jag var liten.