2009-01-21

Biblioteket är piratens skattkammarö

Bibliotek är fantastiska saker, där kan man helt gratis ta del av all världens litteratur, en hel massa musik och filmer. Lånar man en bok på biblioteket så köper man den sällan sedan när man väl har läst den och lämnat tillbaka den. Lånar man en cd-skiva på biblioteket så händer det nog ganska ofta att man kopierar musiken till en kassett eller direkt ner till datorn. Sedan köper man nog sällan just den CD-skivan. Frågan är om inte biblioteken är ett ganska allvarligt hot mot författare och musiker. Biblioteken gör musik och kultur tillgänglig till vem som helst, helt gratis.
I Sverige är man till och med skyldig enligt lag att skicka böcker som man tryckt till Kungliga biblioteket Det gäller även film, musik och multimedia av alla de slag. Där görs dessa verk tillgängliga för forskare och allmänheten. Det betyder att man är tvingad att dela med sig av sitt eget skapade verk till hela Sverige. Visst det är ingen stor publik som strömmar in och läser ens publikationer, men de finns där tillgängliga för alla. En statlig utredning kalla Kungliga biblioteket ett nav i det svenska kunskapssamhället och i denna utredning föreslås att allt arkiverat material ska digitaliseras för att göras tillgängligt för forskare, studenter och allmänheten. Detta betyder att Svenska staten strävar efter att all publicerad kultur och information ska vara till för alla.
Allt detta är ju helt fantastiskt och på något sätt väldigt logiskt. Författare kommer aldrig att lida av att biblioteken tillhandahåller deras böcker. Ju fler människor som lånar böcker på biblioteket desto fler kommer att köpa böcker själva. Samma sak gäller film, musik och andra typer av kulturyttringar, det är jag övertygad om.

No comments: