2009-05-25

Dags för ett paradigmskifte

Det har varit mycket myspys och Vidarbilder i den här bloggen på sistone men nu är det dags för lite piratfilosofi igen.

Det är kris i hela medievärlden och mer kriser hotar runt hörnet. För det första så ser vi att fildelarnas eviga kamp om gratis information och myndigheternas lybbypiskade försök att skärpa lagstiftningen och jaga dessa "brottslingar". För det andra så ser vi hur tidningarna hotas i sina grundvalar av minskat stöd från annonsörer vilket i sin tur riskerar att leda till tidningarnas död, detta anser i alla fall medieforskaren Thomas E Patterson från Harvard. Men vi har ju sett samma sak länge. Ända sedan TV och VHS har biograferna gråtit över att dom sakta dör. En slogan som "Film är bäst på bio" kan lätt översättas till "Nyheter är bäst i tidningar" men är det så?
I en utopi där hela mediesamhället har omformats ser jag kreativa människor som tillsammans skapar film, konst och musik. Mediebolagen har lärt sig att man inte kan tjäna pengar på att äga toner och orden utan tjänar pengar på skivor, T-shirts, spelningar och hela livsstilen kring ett band. Samma sak gäller nyheter. Jag tror visst att dom stora nyhetsbolagen kan tjäna pengar och samtidigt göra journalistik på hög nivå. Tänk er en spotifylösning, en slags nyhetsportal där man gratis med reklam kan ta del av nyheter eller betala en slant och på så sätt slippa fladdrande säljbudskap. Fria journalister säljer sina nyheter, skrivna, fotograferade, filmade eller talade från världens alla hörn och tack vare att dom är bundna till denna nyhetsportal. Varje gång någon läser din nyhet så får du betalt via portalen. Samtidigt kommer självklart människor att helt gratis skriva om deras upplevelser i runt om i världen i sina egna bloggar. Om något händer i Sidney så vill jag såklart läsa om det från någon som är där och ser det med egna ögon. Visst vill jag också läsa om det från en journalist som undersökt saken djupare men då går det lika bra med en lokal journalist som en utsänd svensk på plats där det händer något.
Ja jag vet att det finns stora problem i mitt tänkande här men det är som sagt en utopi. Det som krävs när ett system är infekterat så som detta är en revolution, inte nödvändigtvis blodig, men definitivt behövs något som rensar bort det gamla och ger plats för något nytt. Så på sätt och vis vill jag uppmuntra alla som bidrar till mediebanchens död. Fortsätt läs nyheter på nätet, fortsätt dela musik och film med varandra och fortsätt skapa er egen kultur och era egna nyheter!

No comments: